Panorama Zdrowia logo
Blog

NATURALNE WSPARCIE ODPORNOŚCI

ŻURAWINA

Przywędrowała do nas ze Skandynawii. W słowiańskiej medycynie ludowej stosowano ją jako środek leczniczy przy reumatyzmie, zapaleniach śluzówki jamy ustnej, przeziębieniach, anginie, problemach żołądkowo- jelitowych. Szerokie możliwości żurawiny i ich wykorzystanie w medycynie wiążą się z bogatym składem chemicznym. Owoce te zawierają duże ilości witamin, soli mineralnych, błonnika oraz związków bioaktywnych, które warunkują działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe soku z żurawiny. Badania naukowe potwierdzają zależność pomiędzy podawanym doustnie sokiem z żurawiny, a częstotliwością występowania zakażeń dróg moczowych oraz nasileniem jego objawów.

ACEROLA

Znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra), słynie z bogatej zawartości witaminy C. W jednym owocu znajdziemy jej tyle co w kilogramie cytryn. Owoce aceroli odpowiadają również za dostarczenie do organizmu witaminy A, niacyny i ryboflawiny. Ponadto acerola to świetne źródło luteiny, beta- karotenu oraz beta- kryptoksantyny. Wspomaga układ odpornościowy oraz przeciwdziała objawom przeziębienia. Ze względu na silne właściwości przeciwbakteryjne jest jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości i stawów. Jeśli zmagasz się z objawami niedoboru witaminy C, takimi jak: osłabienie, szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła czy bóle mięśni i stawów, to sięgnij po acerolę, by szybko wyrównać jej poziom w organizmie.

CZARNY BEZ

W owocach CZARNEGO BZU ukryta jest ogromna różnorodność cennych substancji takich jak: garbniki, pektyny, kwasy owocowe, sole mineralne oraz witaminy, w szczególności witamina C i prowitamina A. Owoce są jednym z najbogatszych źródeł silnych przeciwutleniaczy- antocyjanów, które stymulują system immunologiczny. Sok z czarnego bzu wykazuje właściwości wspomagające organizm w budowaniu bariery ochronnej. Jest pomocny szczególnie w okresie zmiennej pogody, gdy wirusy i bakterie atakują nas częściej niż zwykle. Zarówno kwiaty jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich, które skutecznie wzmacniają organizm i wspierają jego odporność. Znane powiedzenie mówi: katar trwa tydzień, jeśli jednak spożywamy galaretkę z owoców czarnego bzu, możemy się go pozbyć już w 3 dni.

DZIKA RÓŻA

Słynie z bardzo wysokiej zawartości witaminy C, a oprócz tego ma w sobie polifenole, które ułatwiają jej wchłanianie. Jest także bogata w karotenoidy, garbniki, witaminy A, B1, B2, E, K, a ponadto w kwas foliowy. Owoce dzikiej róży wzmacniają serce, a dodatkowo działają przeciwzapalnie. Stosuje się je w nadciśnieniu, chorobach serca, wątroby i jako lek witaminowy. Działają wzmacniająco, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego, chronią przed szkorbutem. W ziołolecznictwie mają zastosowanie także kwiaty i liście dzikiej róży. Kwiaty przeciwdziałają występowaniu zaparć, działają oczyszczająco i wzmacniająco, natomiast liście wzmacniająco i zabliźniająco.

OWOCE MALINY

To skarbnica polifenoli- związków o właściwościach antyutleniajacych, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegając powstawaniu nowotworów i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wolne rodniki to cząsteczki których nadmiar powstaje między innymi pod wpływem promieniowania słonecznego, zanieczyszczeń środowiska, dymu nikotynowego i niektórych leków. Owoce malin zawierają duże ilości magnezu, potasu i wapnia – pierwiastków wzmacniających serce i obniżających ciśnienie, działających również przeciwmiażdżycowo. Owoce te przyniosą również ulgę osobom cierpiącym na zaparcia, gdyż hamują rozwój bakterii jelitowych. Zawarte w malinach pektyny i kwasy organiczne oczyszczają organizm z toksyn. Po sok z malin powinny sięgać także osoby cierpiące na schorzenia nerek i woreczka żółciowego, gdyż obecny w nim potas stoi na straży gospodarki wodnej naszego organizmu, regulując pracę tych narządów.

DRZEWKO OLIWNE

Odznacza się wyjątkową odpornością na choroby i szkodniki, z uwagi na bogactwo zawartych w nim polifenoli, których najwięcej znajduje się w liściach. Można je również znaleźć w płatkach kwiatów, dojrzewających owocach, a także jesiennych liściach wszystkich roślin jadalnych, przyprawowych i leczniczych. Spożywanie polifenoli pozwala cieszyć się optymalnym stanem zdrowia. Chronią organizm przed dolegliwościami wywołanymi brakiem odporności oraz przed infekcjami wirusowymi i grzybiczych. Zawarta w liściach oliwki oleuropeina, najaktywniejszy związek polifenolowy w liściu oliwnym, powstrzymuje rozwój bakterii oraz pasożytów.

OWOCE NONI

W przyrodzie występuje całe mnóstwo roślin, które pomagają wzmocnić odporność ludzkiego organizmu. Sok z owoców NONI można stosować w przypadku wystąpienia oznak przeziębienia, grypy oraz innych infekcji, ponieważ wykazuje dużą skuteczność w walce z wirusami. Składniki występujące w tych owocach, przez stymulację komórek szpiku kostnym wzmacniają ludzki układ immunologiczny i wspomagają wytwarzanie interferonu ( białka wytwarzanego i uwalnianego przez komórki ciała, w odpowiedzi na obecność patogenów). Sok z owoców noni doskonale pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, poprawia działanie układu trawiennego.

GRAVIOLA

Korzystne działanie na nasz organizm wykazują nie tylko owoce GRAVIOLI czyli flaszowca miękkociernistego, ale również kwiaty, liście i korzeń. W latach czterdziestych XX wieku uwagę naukowców zwróciło wszechstronne działanie GRAVIOLI. Zlecono wówczas przeprowadzenie badań nad tą rośliną, które pozwoliły wykazać jej właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwwirusowe. GRAVIOLA stała się jednak najbardziej znana wówczas, gdy wykazano, że zawarte w niej składniki mogą pomagać w zwalczaniu komórek nowotworowych, chroniąc jednocześnie komórki zdrowe. Owoce GRAVIOLI stanowią bogate źródło węglowodanów, zawierają witaminę C, potas, magnez, fosfor i żelazo. Badania nad flaszowcem ciągle trwają. GRAVIOLA stanowi silne wsparcie podczas chemioterapii, jest środkiem wzmacniającym układ odpornościowy organizmu oraz ułatwia jego detoksykację. Wspomaga leczenie wrzodów i przewlekłych grzybic. Zapobiega także chorobom w grupach zagrożenia nowotworowego, np. u palaczy tytoniu.

IMBIR

Pochodzi z dalekiej Azji, ale obecnie jest dostępny w niemal każdym sklepie. Kłącze imbiru zawdzięcza swój niepowtarzalny smak, aromat i właściwości lecznicze całej gamie biologicznie czynnych grup związków. Są to między innymi : związki fenolowe, terpeny, oleożywice, polisacharydy, związki lipidowe, kwasy organiczne i błonnik. Najważniejszym związkiem odpowiedzialnym za intensywny aromat kłącza imbiru jest zingiberol, a za jego aktywność biologiczną i jednocześnie charakterystyczny ostry smak odpowiadają głownie gingerole. W okresie jesienno- zimowym szczególnie istotne może być jego udowodnione w badaniach naukowych działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Imbir jest również tradycyjnie stosowany jako środek o działaniu napotnym, rozgrzewającym oraz łagodnie wykrztuśnym. Ponadto imbir obniża poziom cholesterolu, reguluje gospodarkę węglowodanową, pobudza pracę przewodu pokarmowego, łagodzi chorobę lokomocyjną – działa przeciwwymiotnie.

WITAMINA D3

Od kilku lat rekomenduje się jej zastosowanie w wielu jednostkach chorobowych, zarówno profilaktycznie, jak i w celach leczniczych. Wyniki prowadzonych badań naukowych potwierdzają zasadność tej suplementacji i wykazują olbrzymi wpływ witaminy D3 na kondycję organizmu. Wspomaga nie tylko odporność ( istotną w okresie jesienno- zimowych infekcji), samopoczucie psychiczne, stabilizację wagi, siłę mięśni, ładną skórę czy zdrowe kości. Jest już wiele publikacji wskazujących na to, że odpowiedni poziom witaminy D3 prowadzi do spadku zachorowań na niektóre typy nowotworów, wspomaga walkę z demencją, depresją czy chorobą Alzheimera.

W naszej szerokości geograficznej około 80% populacji wykazuje niedobory witaminy D3. Nawet w lecie, żeby zsyntetyzować jej ilość zabezpieczającą potrzeby organizmu, powinniśmy przez minimum 15 minut dziennie podawać się kąpielom słonecznym przy odsłoniętej w około 25% powierzchni ciała, co w praktyce oznacza kończyny górne i dolne. Wielogodzinna praca w zamkniętych pomieszczeniach, przemieszczanie się środkami komunikacji czy zakupy w zabudowanych galeriach wykluczają tak częsty kontakt ze słońcem. Zostają 2 -3 tygodnie urlopu, ewentualnie weekendy.

Źródłem witaminy D3, oprócz słońca, są też produkty odzwierzęce ( tłuste ryby, trany, żółtka jaj, masło). Za jedną z najbardziej przyswajalnych uważa się witaminę D3 pozyskiwaną z lanoliny. Uzyskuje się ją z owczej wełny, podczas procesu jej oczyszczania.

OWOCE ROKITNIKA

Uważane są za najzdrowsze owoce świata. Zawartością witaminy C dorównują dzikiej róży, aceroli czy aronii, które stanowią najlepsze jej źródło. Co ciekawe, witamina z owoców rokitnika nie ulega rozkładowi. Nie niszczy jej działanie wysokiej temperatury niezbędnej w procesie suszenia, ani długie gotowanie, ponieważ w odróżnieniu od innych owoców, te z rokitnika nie zawierają enzymu askorbinazy, która przyspiesza utlenianie witaminy C w cieple. Najlepszy na świecie olej rokitnikowy pochodzi z Syberii. Zawdzięcza on swoją sławę temu, że nie zawiera barwników ani wyciągów z innych roślin zastępczych ( które mają taki sam kolor), a otrzymywany jest z najlepszych owoców. W oleju rokitnikowym odkryto przede wszystkim bardzo duże ilości flawonoidów oraz karotenoidów. Związki te wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, szczególnie w przypadku infekcji błon śluzowych. Rokitnik to. Wiesz, bogactwo witamin E, K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w rokitniku, w tym przede wszystkim kwas lipokenowy, regenerują skórę, poprawiają trawienie i chronią przed chorobami serca. Dzięki zawartości błonnika, rokitnik przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu i stosowany jest w profilaktyce miażdżycy. Z Rokitnika przygotowuje się również wspaniały sok, który dzięki swoim wyjątkowym składnikom pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje w organizmie, wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia, wspomaga układ trawienny, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego.

OWOC ARONII

reguluje ciśnienie- obniża je, a także chroni układ krwionośny przed działaniem wolnych rodników, zapobiega miażdżycy i żylakom poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych (rutyna, bioflawonoidy). Sok z aronii jest również niezawodny podczas przeziębienia. Ze względu na bogactwo minerałów i witamin zawartych w jej owocach (duża dawka witaminy C), wzmacnia organizm w okresie jesienno- zimowym. 100% sok z aronii jest polecany przez dekarzy diabetologów, gdyż co prawda nie leczy cukrzycy, ale znacznie spowalnia absorbcję glukozy. Ponadto sprawdza się w kojeniu nerwów i jako antydepresant. Warto również wspomnieć, iż aronia stosowana jest również dla pięknej skóry, włosów i paznokci – bogata dawka przeciwutleniaczy zawarta w aronii oraz kompleks witamin z grupy B jest świetnym uzupełnieniem codziennej, wewnętrznej pielęgnacji naszego ciała.

Szukasz specjalistów i placówek ochrony zdrowia?

Katalog Medyczny

Dobry lekarz - Katalog medyczny
Szukasz pracy w branży medycznej i zdrowotnej?

Katalog Praca

Dobry lekarz - Katalog praca

Blog Panorama Zdrowia

Polityka Cookies

Niniejsza strona www wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka) do rozszerzenia swojej funkcjonalności. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich stosowanie na swoim urządzeniu.

Nasza polityka prywatności